Tabela rozmiarów

JAK ZDEJMOWAĆ MIARĘ

Miara standard
Tabela standard

JAK ZDEJMOWAĆ MIARĘ NA INDYWIDUALNE ZAMÓWIENIE

Miara indywidualna


Zdejmij miarę przy samym ciele bez dodawania dodatkowych centymetrów:

  1. Obwód klatki piersiowej: z przodu przez najbardziej wypukły punkt biustu, tuż pod pachą, z tyłu lekko w górę. WAŻNE! Miejsca oznaczone 1a, 1b: Taśmę układamy bezpośrednio pod lub nad piersiami, dbając, by znajdowała się na tym samym poziomie z przodu i z tyłu
  2. Obwód talii: możliwie poziomo i dość ciasno przez najgłębsze wcięcie na wysokości talii
  3. Obwód bioder: ułożyć centymetr równolegle w najszerszym miejscu bioder (w zależności od figury, zmierz swój największy obwód na wysokości bioder lub ud)
  4. Wzrost
  5. Szerokość ramienia: od nasady szyi do stawu ramiennego
  6. Obwód przedramienia: w najszerszym miejscu przedramienia
  7. Szerokość pleców (tyłu): od nasady jednego ramienia do nasady drugiego, nad górną częścią łopatek
  8. Długość od talii do podłoża: powinna być zmierzona razem z butami
  9. Długość ręki: przy lekko zgiętym łokciu, od główki rękawa przez zewnętrzną krawędź łokcia do nadgarstka
  10. Długość przodu do talii: od nasady szyi przez wierzchołek biustu, do talii
  11. Wysokość biustu: od nasady szyi do szczytu biustu
  12. Rozstaw biustu:od jednego szczytu biustu do drugiego
  13. Szerokość przodu: odległość od boku do boku na wysokości biustu (przez szczyty biustu)
  14. Długość sukni: od nasady szyi do podłoża przez szczyt biustu (mierzyć z butami)

UWAGA: warto w najwęższym miejscu w talii zawiązać tasiemkę, aby od niej mierzyć wymiary pionowe, takie jak wymiar 8, 10, 14